Barion Pixel
Borvidékek
borászatok
Piemont régió
 

A borvidék története
A "hegy lába" ("AI PIEDI DI MONTI" jelentése a "hegy lába") Piemonte régió nevének jelentése. Valóban az Alpok által körbe ölelt terület egy légi felvételen a "hegy lábánál" terül el. Már Julius Cézár is fontosnak tartotta, hogy megálljon, La Morrában, és megkóstolja Langhe vidékének messze földön híres borát. Bár az itt készülő fehérborok közül sok egészen különleges (Gavi, Timorasso, Favorita, Nascetta, Erbaluce, Roero Arneis), a régió hírnevét mégis elsősorban vörösborai alapozzák meg. Alba városától délre található a régió két leghíresebb borvidéke, Barolo és Barbaresco. Mindkét bor Nebbiolo szőlőfajtából készül (A "Nubioloról" már 1305-ből részletes leírás áll rendelkezésre). A Nebbiolo szőlő neve a Nebbia, köd szóból ered, ami a szőlőszemek bársonyos, viaszos bevonatára utal, illetve arra a tényre, hogy az érés szeptemberi időszakában sűrű köd száll reggelre a termő területre, megfelelő nedvességet biztosítva a fürtöknek. A Nebbioloból készült borok fiatalon rusztikusak, érleléssel érik el a teljes íz és illat világot. A kékszőlő fajták közül a Barbera is egy jelentős fajta a régióban. Csekély a tannin tartalma, miközben színe mély, sav szintje magas, fiatal korában fűszeres, friss, üdítő, illatában és ízében a piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet. A régió keleti részében található a Gavi D.O.C.G. borvidék, Piemonte legismertebb fehérbor vidéke. A Gavi borok Cortese szőlőfajtából készülnek.

 

 Pincészet neve:

Pertinace Piemont

A PINCÉSZET TÖRTÉNETE
Elszántság és a föld szeretete 1973 óta!

A Pertinace mint helynév ezeréves. A pincészet a piemonti Treiso állambeli Pertinace-ben található, amely a Langhe tartomány négy falujának egyike, amely a Barbaresco DOCG gyártásáról híres. Mindazonáltal Publio Elvio Pertinace vitéz katona és római császár szülőhelyeként is ismert, aki itt született i.sz. 126-ban.
 

A Pertinace pincészet borai a legtisztább piemonti borhagyomány részét képezik. Kezdve a szőlőültetvényekre való odafigyeléstől, amelyet az adományozó tagok személyesen gondoznak. A borkészítési és érlelési folyamatoktól a Barbaresco, Nebbiolo d'Alba, Dolcetto előállításáig. A Barbera d'Alba pedig a klasszikus és elegáns stílus felé orientálódik.

 

Ajánló
Pertinace Piemont
Magazin
blog

Borkóstoló, akár az Ön otthonában!

Elsődleges célunk, hogy leendő és meglévő partnereinkkel, hosszú távú bizalmi kapcsolatot építsünk ki. Ennek érdekében hoztuk létre a Primo Vino borkereskedést, a weboldalt és szolgáltatásait. Sommelier kollégánkkal sok időt és energiát fektettünk bele, hogy a magas minőséget a középpontba állítva, a legjobb tudásunk szerint állítsuk össze a szortimentet...

Orodán György sommelier, vezető borszakértőnk!

A Pécsi Tudományegyetem Geográfus szakán végzett, mindig is nagy érdeklődéssel fordult a természet megismerése és az utazások felé. E széles körű ismeretek képezték az alapot, melyhez idővel a szőlő és a bor szeretete párosult. Jelenleg a WSET (Wine & Spirit Education Trust) oktatója...

Viszonteladóknak infomáció

Ha egyedi és nem egy átlagos, sablonos borlapot szeretne, ami a szomszédnál is van... Termékeink több vendéglátóhelyen, delikáteszekben is megtalálható országszerte. Ha szeretné, hogy az Ön üzletét is színesítse választékunk, akkor kérjük jelezze felénk elérhetőségeinken és aktuális nagykereskedelmi árainkról tájékoztatást nyújtunk...