Barion Pixel
Borvidékek
borászatok
•  Palkonya
Móri borvidék
 

A borvidék története
Sok más magyar borvidékhez hasonlóan a szőlőtermesztés a 18. században született újjá a térségben, főleg a már itt élő, illetve betelepülő németeknek és szerzeteseknek köszönhetően. A Mór és környéki sváb családok szőlőművelési kultúrájuk mellett sajátos présházépítési stílusukat is meghonosították. Ennek egyik jellegzetessége a pince hossztengelyére merőleges présház, ahonnan közvetlenül nyílt a borospince bejárata. A második világháborút követően a legjobb állapotú szőlők a soproni és a móri borvidékeken voltak, de ezek hamar beolvadtak az új termelési rendbe. 1949-ben alapították meg a Móri Állami Gazdaságot, majd 1950-ben megalakult a móri Szőlészeti Kutatóintézet. Sok más borvidékhez hasonlóan a nagyüzemi szőlő- és bortermelés vált jellemzővé, s a változásra a rendszerváltásig kellett várni. A bortörvény 1996-tól mondja ki, hogy Mór, Pusztavám, Söréd, Csókakő, Zámoly és Csákberény tartozik a borvidékhez.
 
Adottságai
A Móri borvidék mikroklímájára, uralkodó szélirányára rányomja bélyegét a Vértes és a Bakony között húzódó Móri árok. Bár a klíma hűvösebb az országos átlagnál, az enyhe tél és a sok légmozgás kedvez a szőlőtermesztésnek. Ha nem is a legoptimálisabb, de mindenképpen különleges környezetet biztosít. A móri borvidék borai jellemzően fehérborok. Az ezerjó mellett a királyleányka, a tramini, a rizlingszilváni, a zöldveltelini és az ezerfürtű a leggyakoribb szőlőfajták. A borvidék legismertebb fajtája a hungarikumok közé tartozó ezerjó, ami a 19. századi filoxéravészt követő újratelepítések után lett széles körben elterjedt. A móri bor, így az ezerjó is kemény, későn érő borfajta. A szüret utáni harmadik évben fejlődik ki teljes erejében, és ekkor érződik igazán egyéni íze. Kedvező időjárás esetén a szőlőfürtök aranysárgára érnek és csodálatos zamattal rendelkeznek. Kevesen tudják, hogy jó évjárat esetén a töppedt szőlőszemeiből aszúbor készíthető, ami ízben és minőségben a tokaji aszúval vetekszik. S bár „a móri bor meszes, aki issza eszes” tartja a mondás, pedig valójában a móri borok mésztartalma semmivel sem nagyobb, mint máshol termett boroké. Ma Móri borvidéken a borászat jellemzően családi pincészetekben folyik, s az évszázados hagyományokban gyökerezik. 730 hektáron 2352 szőlősgazda tevékenykedik, közülük tucatnyi rendelkezik nagyobb területtel, többségük 1 hektár alatti területet birtokol. 
 
Földrajzi jellemzői:
Löszös barna erdőtalaj, agyag, mészkő, és dolomit.
 
Móri borvidék területe: 730 hektár
 
Jellemző szőlőfajták: 
Ezerjó, Chardonnay, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon blanc, Szürkebarát, Tramini
 

 

 Pincészet neve:

Csetvei Pincészet

A boraimat szeretettel készítem, megteszem a tőlem telhetőt, igyekszem az évjárat előtt fejet hajtani, minden hordó és tartály bor a saját gyermekem. Folyamatosan tanulom a borkészítést, hajt a kíváncsiság, nyitott szemmel járok a világban, és élvezem, ha egy pohár borral a kezemben néha megállhatok. Egy borász életében, ha szerencsés, kb 50 alkalom adatik meg, hogy kipróbálja magát, és a szőlőből bort készítsen...

Terület: 2 ha Móron, 1 ha Nagy-Somlón, certifikált bio szőlőművelés, többnyire spontán erjesztés
Dűlők  Mór: Vénhegy, Vajal, Nagy-Somló: Szent Ilona, Séd
Tengerszint feletti magasság: 205-246 méter
Talaj: meszes, löszös, agyagos talajok, bazalttufa, barna erdőtalaj
Ajánló
Csetvei Pincészet
Magazin
blog

Borkóstoló, akár az Ön otthonában!

Elsődleges célunk, hogy leendő és meglévő partnereinkkel, hosszú távú bizalmi kapcsolatot építsünk ki. Ennek érdekében hoztuk létre a Primo Vino borkereskedést, a weboldalt és szolgáltatásait. Sommelier kollégánkkal sok időt és energiát fektettünk bele, hogy a magas minőséget a középpontba állítva, a legjobb tudásunk szerint állítsuk össze a szortimentet...

Orodán György sommelier, vezető borszakértőnk!

A Pécsi Tudományegyetem Geográfus szakán végzett, mindig is nagy érdeklődéssel fordult a természet megismerése és az utazások felé. E széles körű ismeretek képezték az alapot, melyhez idővel a szőlő és a bor szeretete párosult. Jelenleg a WSET (Wine & Spirit Education Trust) oktatója...

Viszonteladóknak infomáció

Ha egyedi és nem egy átlagos, sablonos borlapot szeretne, ami a szomszédnál is van... Termékeink több vendéglátóhelyen, delikáteszekben is megtalálható országszerte. Ha szeretné, hogy az Ön üzletét is színesítse választékunk, akkor kérjük jelezze felénk elérhetőségeinken és aktuális nagykereskedelmi árainkról tájékoztatást nyújtunk...