Barion Pixel
Borvidékek
borászatok
•  Palkonya
Mátrai borvidék
 

A borvidék története
Nem sokkal az államalapítás után, a 11 század. derekán említik először írásban, hogy a borvidéken, “1042-ben Saár határában zárdát építettek melyhez szőlőbirtok is tartozik”. A szőlőtermesztés sosem szakadt meg teljesen, a tatárjárás utáni újjáépítéshez kivágott erdők helyét is szőlővel telepítették be a hagyományok szerint. Mátraalján a nagyobb arányú szőlőtelepítés a 13. században indult meg, a 14. században már jelentősnek számító borkereskedelem zajlott. A borkészítés volumenéről árulkodik, hogy a török hódoltság alatt Gyöngyöst elfoglalták, s a hatvani bég dézsmabort is behajtott, de még a magyarok is adót vetettek ki a helyi borral. Míg az ország sok részén a német betelepítések fellendülést hoztak, a mátrai részeken ez kevésbé valósult meg, s Mária Terézia vámrendeletei is tovább nehezítették a vidék borkereskedelmét.
 
A borvidék adottságai
A borvidék a Mátra-hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna patak és a Zagyva folyó által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. Jelenleg is innen kerül ki a magyar borexport csaknem 40 százaléka. A Kárpátok hegykoszorúja óvja a medencét a zord időktől, a Mátra-hegység déli délnyugati lejtőin a sok napsugár érleli a szőlőt. Az üde, friss gyümölcsös jelleg a vörös boroknál is jellemző.
 
Mátrai borvidék területe:
7800 hektár
 
Földrajzi jellemzői:
Pannonagyag, márga, lösz, andezit, riolittufa jellemzi a barna erdőtalajt. Amellett fekete nyiroktalaj, barnaföld jellemzi, mészben szegény.
 
 
Időjárás:
A jó mikroklímát a Mátra védelme adja, védi a területet az északi szelektől és a jelentős részét a csapadéknak  is felfogja.
 
Jellemző szőlőfajták:
Olaszrizling, Leányka, Irsai Olivér, Muscat Ottonel, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
 

 

 Pincészet neve:

Babiczki László

A Soós István Borászati Középiskolába jártam, ezt követően a Budapesti CORVINUS Egyetem Szőlész - borász mérnöki szakán végeztem. Az itthon megszerezhető szakmai tudás mellet, nagyon fontosnak tartom a nemzetközi tapasztalatok gyűjtését is.  Folyamatosan járom a világ borvidékeit, borászatait: Olaszországban Abruzzóban, Toscanában; Portugáliában Portóban; Franciaországban Bordeux, Champagne, Cognac régiókban; Németországban Pfalz, a Rajna-mente, a Moser vidékén; Ausztriában Burgerland és Wachau tartományokban; Szlovákiában a Kürti borvidéken igyekeztem minél több külhoni tudást is megszerezni. A legutóbbi, hosszabb szakmai utam Dél-Afrikában volt.

 

Terület: 2,5 ha termő szőlő + 4 ha telepítés alatt
Dűlők: Páskom, Körtés, Bábaharaszt, Mérges
Tengerszint feletti magasság: 225 - 300 m
Talaj: vulkanikus andezites és riolitos altalajon csernozjom és barna erdőtalaj

 

Ajánló
Babiczki László
Magazin
blog

Viszonteladóknak – Prémium borok!

Éttermeknek és delikáteszeknek! Egyedi borlapot keres, amivel azonnal kitűnhet a versenytársak közül? Nem szeretné, ha az Ön éttermében vagy borbárjában is ugyanaz a sablonos kínálat lenne, mint a szomszédban? A Primo Vino prémium borválasztéka országszerte elérhető vendéglátóhelyeken és delikáteszekben – és most az Ön üzlete kínálatát is színesítheti!

Orodán György sommelier, vezető borszakértőnk!

A Pécsi Tudományegyetem Geográfus szakán végzett, mindig is nagy érdeklődéssel fordult a természet megismerése és az utazások felé. E széles körű ismeretek képezték az alapot, melyhez idővel a szőlő és a bor szeretete párosult. Jelenleg a WSET (Wine & Spirit Education Trust) oktatója...

Borkóstoló, akár az Ön otthonában!

Elsődleges célunk, hogy leendő és meglévő partnereinkkel, hosszú távú bizalmi kapcsolatot építsünk ki. Ennek érdekében hoztuk létre a Primo Vino borkereskedést, a weboldalt és szolgáltatásait. Sommelier kollégánkkal sok időt és energiát fektettünk bele, hogy a magas minőséget a középpontba állítva, a legjobb tudásunk szerint állítsuk össze a szortimentet...